Άρθρα »

Στην Ευρώπη υπάρχει ΦΠΑ - στις ΗΠΑ Sales tax

Στην Ευρώπη, οι εταιρείες που ανήκουν στην αλυσίδα παραγωγής υπολογίζουν τον ΦΠΑ που καταβάλλει ο καταναλωτής στο κράτος σε αναλογία με την προστιθέμενη αξία τους. Το αμερικανικό Sales tax, από την άλλη πλευρά, χρεώνεται εξ ολοκλήρου από την εταιρεία που πραγματοποίησε την πώληση καταναλωτή. Το Sales tax καταβάλλεται σε τοπικούς φορείς εκμετάλλευσης, όχι στο κράτος.

Ο φόρος προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) που προέρχεται από την Ευρώπη είναι διαφορετικός από τον Sales tax που χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ. Ωστόσο, και οι δύο είναι φόροι όπου ο καταναλωτής είναι ο πληρωτής, δηλαδή είναι φόροι κατανάλωσης. Η χρήση του φόρου προστιθέμενης αξίας έχει εξαπλωθεί πολύ ευρέως σε όλο τον κόσμο, με τη σημαντικότερη εξαίρεση να είναι οι ΗΠΑ και το Sales tax τους.

Στο σύστημα ΦΠΑ, ο ΦΠΑ που καταβάλλει ο καταναλωτής καταβάλλεται στο κράτος από τις εταιρείες που εμπλέκονται στην αλυσίδα παραγωγής. Κάθε εταιρεία πληρώνει ή πληρώνει φόρο στο κράτος για τη δική της προστιθέμενη αξία.

VAT

Εάν η εταιρεία έχει αγοράσει προϊόντα και υπηρεσίες για την κατασκευή των προϊόντων της για, ας πούμε, 100 € και πουλά τα προϊόντα για 300 €, η προστιθέμενη αξία είναι €200 και επομένως ο πληρωτέος φόρος προστιθέμενης αξίας υπολογίζεται σε αυτά τα €200.

Στην αμερικανική Sales tax, από την άλλη πλευρά, η εταιρεία που πούλησε το προϊόν στον καταναλωτή καταλογίζει πλήρως τον φόρο στις οντότητες που το εισπράττουν.

Sales tax

Το US Sales tax είναι ένας τοπικός φόρος. Συνεπώς, το Sales tax δεν εισπράττεται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αλλά από τοπικούς παράγοντες όπως πολιτείες, κομητείες, πόλεις και δήμους και άλλους τοπικούς φορείς, καθένας από τους οποίους έχει επίσης διαφορετικούς φορολογικούς συντελεστές.

Ο ΦΠΑ δεν εντάσσεται στο σύστημα των ΗΠΑ

Η εισαγωγή ενός συστήματος φόρου προστιθέμενης αξίας στις Ηνωμένες Πολιτείες θα απαιτούσε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αρχίσει να αναλαμβάνει την ευθύνη για την είσπραξη του φόρου, και αυτό είναι σχεδόν πολιτικά δυνατό εκεί. Ο ΦΠΑ δεν μπορεί να εισαχθεί απευθείας στους σημερινούς τοπικούς φορείς, λόγω του γεγονότος ότι οι εταιρείες στην αλυσίδα παραγωγής βρίσκονται σε διαφορετικά μέρη: πόλεις, δήμους, πολιτείες, όπου χρησιμοποιούνται επίσης διαφορετικοί φορολογικοί συντελεστές. Ως αξιοπερίεργο, να αναφέρουμε ότι το Maryland έχει ακόμη και το δικό του ποσοστό υπολογισμού!

Το πιστοποιητικό μεταπώλησης σάς εξαιρεί από το Sales tax

Όταν μια εταιρεία αγοράζει προϊόντα ή υπηρεσίες από άλλη εταιρεία στις Ηνωμένες Πολιτείες για να τα μεταπωλήσει, πρέπει να δώσει στην άλλη εταιρεία πιστοποιητικό μεταπώλησης και έτσι η άλλη εταιρεία απαλλάσσεται από την πληρωμή της Sales tax.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Sales tax δεν χρησιμοποιείται σε όλες τις πολιτείες. Τέτοιες πολιτείες περιλαμβάνουν την Αλάσκα, το Ντέλαγουερ, τη Μοντάνα, το Νιου Χάμσαϊρ και το Όρεγκον.

Οι διαφορές περιγράφουν πολιτικούς αγώνες

Κοιτάζοντας τις εικόνες στην αρχή αυτού του άρθρου, ο φόρος προστιθέμενης αξίας μοιάζει πιο περίπλοκο σύστημα από το Sales tax. Ωστόσο, τα ισχυρά τοπικά επίπεδα των Ηνωμένων Πολιτειών με διαφορετικούς φορολογικούς συντελεστές για προϊόντα και υπηρεσίες, πολλαπλούς φόρους και πιστοποιητικά μεταπώλησης κάνουν το σύστημα πιο περίπλοκο. Ούτε ο ευρωπαϊκός ΦΠΑ είναι απλός. Στα ευρωπαϊκά κράτη υπάρχουν διαφορετικοί φορολογικοί συντελεστές, διαφορετικοί φορολογικοί συντελεστές ισχύουν για διαφορετικά προϊόντα και ορισμένα προϊόντα και επιχειρήσεις εξαιρούνται από τον ΦΠΑ.

Ο πολιτικός αγώνας για τη διανομή του πλούτου μπορεί να φανεί τόσο μεταξύ των ευρωπαϊκών και αμερικανικών συστημάτων όσο και εντός αυτών.

Συγγραφέας:

Arkikoodi

Πηγές και πρόσθετες πληροφορίες:

What is the difference between sales tax and VAT?
What is Use Tax?

Δημοσίευσε: 13.12.2022

Τελευταία άρθρα με τις ίδιες ετικέτες:

Ιστορία της φορολογίας
Πολλοί από τους σημερινούς φόρους χρησιμοποιούνταν ήδη στην Αρχαιότητα. Η λήψη αποφάσεων για τη φορολογία έχει μεταφερθεί από τους αυταρχικούς στα κοινοβούλια και το επίπεδο της φορολογίας έχει αυξηθεί. Σε παλαιότερες εποχές οι φόροι χρησιμοποιούνταν για να διεξάγουν πολέμους, σήμερα οι φόροι χρησιμοποιούνται για τη διατήρηση των κρατών πρόνοιας.